Case: Homevaurioinen rivitalo
Asunto-osakeyhtiö on hieno innovaatio siihen saakka kun kaikki toimii sutjakkaasti. Tässä artikkelissa kuvaillaan erästä tapausta, jossa ongelmia kohdetessa asuminen muodostuu mahdottomaksi.
Asiakkaamme asuu 1970-luvulla rakennetussa rivitalossa isossa asunto-osakeyhtiössä. Muutamia vuosia sitten asiakkaamme alkoi voimaan kodissaan huonosti, kokien hyvin tyypillisiä sisäilmaongelmista aiheutuvia oireita. Kynnys sille, että oma koti sairastuttaa on jokaiselle hyvin korkea.
Lopulta kun oireet helpottivat vain mikäli asiakkaamme oli poissa omasta kodistaan, oli pakon edessä myönnettävä, että jotain on pielessä.
Asiakkaamme oli sitkeä ja kävi pitkään keskustelua taloyhtiön hallinnon (isännöitsijä ja hallitus) kanssa. Taloyhtiö suhtautui asiaan vakavasti, mutta tilasi paikalle mm. konsultin, joka totesi ”Ei tätä asiaa kannata tutkia, sillä sen jälkeen tämän asunnon ostajat kaikkoavat ikiajaksi.” Olipa korkealla moraalilla varustettu asiantuntija.
Asiakkaamme ei tätä tietenkään hyväksynyt, sillä hän ei aikuisten oikeasti voinut enää asua kodissaan. Teknisesti orientoituneena henkilönä hän otti itse muutamia näytteitä paikoista, joissa tuntui selvästi erikoista hajua. Näytteet analysoitiin laboratoriossa, jossa todettiin osassa näytteistä erittäin korkeita itiöpitoisuuksia ja viitteitä kosteusvaurioihin. Tässä vaiheessa asiakkaamme muutti muualle terveydelle vaarallisesta kodistaan.
Tämäkään ei vielä riittänyt taloyhtiön edustajille, vaan taloyhtiö hankki vielä lisätutkimuksilla vahvistuksia. Kun nämäkin mittaukset osoittivat, että osa asiakkaamme kodista oli käytännössä asumiskelvoton, taloyhtiö esitti asiakkaallemme väliaikaista korjausta siten, että osa asiakkaamme kodista olisi eristetty muusta huoneistosta odottamaan mahdollisesti vasta muutaman vuoden kuluttua alkavaa linjasaneerausta.
Lakimiehemme oli jo tässä vaiheessa mukana asian selvittelyssä sekä esitimme asiakkaamme puolesta perusteltuja vaatimuksia tarpeellisista korjauksista sekä vaatimuksen asumishaitan korvaamisesta. Taloyhtiö ei olisi halunnut tehdä muuta kuin minimikorjauksia, eli käytännössä vaurioituneiden kohtien kapselointia, joilla ei oltaisi voitu varmistaa asiakkaamme kodin terveellisyyttä, sillä mitään kattavaa arvioita rakenteiden kunnosta ei oltu tehty.
Lopulta taloyhtiö suostui tekemään välttämättömät, useiden satojen tuhansien hintaiset, korjaukset siten, että asiakkaamme voi taas asua kodissaan. Lisäksi taloyhtiö, ottaen huomioon, että se ei ollut ryhtynyt viipymättä tarpeellisiin korjaustoimenpiteisiin, korvasi asiakkaallemme asumishaitasta summan, jonka asiakkaamme hyväksyi.
Asiakkaallamme oli onneksi oikeusturvavakuutus, joten vaikka asumishaitta sekä vaara terveydelle ei kokonaisuudessaan tullutkaan korvattua, niin ainakaan juristikustannukset eivät kohonneet tarpeettoman korkeiksi.
Tarinan opetus
Taloyhtiöissä, vaikka ne pääosin hyvin huolehtivatkin rakennusten kunnosta, jokainen asukas/osakas viime kädessä kärsii huonon hoidon ja rakennusvirheiden kustannuksista eniten. Näissä asioissa riittävän aikainen turvautuminen ammattitaitoisen lakimiehen apuun on monesti tarpeen.
Asiakkaan kommentti
”Kiitos Heikille hyvin hoidetusta yrityksen uusilla kotisivuilla referensseissä mainitusta case rivitalotapauksesta! 👊🏻 En olisi koskaan uskonut, että näin pahaan tilanteeseen voi kukaan joutua – mutta Heikki hoiti varmoin ottein homman kotiin. 🙏🏻 Vahva suositus! 👍🏼”