Tietotekniikka apuna rikosasioissa
Asiakastamme syytettiin mm. törkeästä ryöstöstä. ”Uhrin” kertomuksen mukaan asiakkaamme oli pitänyt partaveistä uhrin kaulalla ja siten pakottanut luovuttamaan matkapuhelimen.
Todisteena asiassa oli ”uhrin” itsensä kuvaama video, jossa ”uhri” kuvasi itseään peilin kautta näyttäen kaulallaan olevaa veristä naarmua. Lisäksi ”uhri” oli toimittanut poliisille asiakkaamme itsensä sosiaaliseen mediaan kuvaaman videon, jossa tämä ajoi partaansa partaveitsellä.
Esitutkinnassa tai syyteharkinnassa ”uhrin” kuvaaman videon todenperäisyyttä ei ollut mitenkään kyseenalaistettu eikä myöskään uskottu todistajan kertomusta, joka oli ollut paikalla kun ”uhri” oli vapaaehtoisesti antanut puhelimensa asiakkaamme haltuun.
Asiakkaamme oli varma ja todistajan kertomus tuki sitä, että mitään tällaista ei ollut tapahtunut. Ongelmana oli se, että miten todistaa asia, sillä oli selvää, että ”uhrin” matkapuhelin oli ollut asiakkaamme hallussa ja asiakkaamme myönsi tämän.
Tässä vaiheessa mukaan astui tietotekniikka. ”Uhrin” kuvaaman videon metatiedoista Lakimiehemme digitaaliforensiikkaan erikoistunut kumppani onnistui kaivamaan kiistattomat tiedot, että video oli kuvattu lähes 4 kuukautta ennen väitettyä tapahtumaa. Lisäksi kun vaadimme poliisia tekemään muutakin teknistä tutkintaa, kävi ilmi, että ”uhrin” kertomus ei voinut pitää mitenkään paikkaansa sillä asiakkaamme ja ”uhrin” matkapuhelimet eivät olleet olleet lähelläkään väitettyä tapahtumapaikkaa. Lopulta ”uhrikin” myönsi oikeudenkäynnissä, että hän ei ollut kertonut totuutta.
”Uhrin” tekemän väärän ilmiannon käsittely on vielä kesken.
Tämä oli vain yksittäinen tapaus, mutta nykytekniikalla on helppoa valmistaa kaikenlaisia todisteita. Toisessa tapauksessa, joka on kesken tuomioistuimessa, toiselle asiakkaallemme annettu varoitus työsuhteen aikana on paljastunut sellaiseksi, jota on käsitelty vielä väitetyn varoituksen antamisen jälkeen. Nämäkin tiedot paljastuvat asiakirjan metatiedoista, joita tekniset laitteet taustalla tallentavat tietoihin.
Tämän artikkelin opetus on, että poliisilta, syyttäjiltä, tuomioistuimelta ja avustajilta vaaditaan valppautta ja kykyä kyseenalaistaa kovin vakuuttaviltakin vaikuttavat todisteet.