Case: Kustannusten jakamisesta asunto-osakeyhtiön tehdessä remonttia

apartments, architecture, balconies-1845884.jpg

Asunto-osakeyhtiössä kaikki vastaavat yhdessä remonttien kustannuksista

Lakimiehemme asiakkaalla oli epätietoisuutta miten pitäisi toimia kun asunto-osakeyhtiö, jossa asiakas oli osakkaana, oli päättänyt poikkeuksellisella tavalla kylpyhuoneremonttien kustannusten jakamisesta.

Asunto-osakeyhtiön tekemä ratkaisu

Asunto-osakeyhtiö oli päättänyt, että yhtiön hallitseman rakennuksen kaikki kylpyhuoneet saneerataan. Yhtiökokous oli päättänyt, että yhtiö kustantaa remontit muuten, mutta asukkaan pitää itse viimeistellä kylpyhuone. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että asukkaan piti itse kustantaa laatat/matto sekä työ ja kaikki kalusteet.

Asiakkaamme oli vastustanut ennen yhtiökokousta tehdyssä kyselyssä tällaista ratkaisua, sillä hänellä ei ollut mahdollisuutta saada mistään sellaista rahaa, jolla olisi voinut kerralla maksaa päätetyn osuuden.

Tästä vastustuksesta huolimatta ratkaisu oli tehty ja pian edessä oli toki se, että urakoitsija lähti velkomaan saatavaansa.

Aluksi asiakkaamme otti yhteyttä julkiseen oikeusavustajaan. Ilmeisesti tällä ei ollut paras mahdollinen päivä, sillä avustaja oli sitä mieltä, että ratkaisu oli tehty ihan oikein ja mahdollinen.

Lakimiehemme tulo mukaan

Asiakas otti yhteyttä ja totesin pian, että asunto-osakeyhtiölaki on aika yksiselitteinen tässä asiassa. Yhtiö ei voi tehdä tällaista päätöstä.

Ajattelin, että asiahan on sillä selvä, että ilmoitan asiasta perintää hoitavalle taholle, yhdelle suurimmista perintää harjoittavista yrityksistä, että ei kannata riidellä asiasta vaan sovitaan asia ja he eivät joudu maksamaan asiakkaani kuluja hävitessään asian oikeudessa.

Hämmästykseni oli aika suuri, että tämä ratkaisu ei käynyt, vaan ainoa vaihtoehto oli, että ”asiakkaasi voisi maksaa vielä jotain”. Olin ihan, että mikäs tämä juttu nyt on? Vähän aikaa mietittyäni tulin siihen tulokseen, että eihän tällä i-alkuisella taholla tietenkään ollut mitään intressiä saada asia loppumaan tässä vaiheessa, sillä sehän tarkoittaa laskutuksen loppumista.

Ei siis auttanut muu kuin käydä asiassa oikeudenkäynti. Prosessi onnistuttiin onneksi hoitamaan kirjallisena, vaikkakin laajana riita-asiana, eikä kenenkään tarvinnut piipahtaa Helsingin käräjäoikeuden sinänsä upeissa tiloissa Salmisaaressa.

Lopputulos oli täysin odotettu. Velkoja hävisi asian kokonaan, mutta valitettavasti käräjäoikeus katsoi, että velkojan ei tarvitse maksaa voittaneen osapuolen kuluja. Tämän vuoksi jouduttiin siis vielä ottamaan jatkoerä hovioikeudessa, joka korjasi käräjäoikeuden virheen.

Asia siis päättyi juuri niin kuin pitikin. Toki harmittaa velkojan puolesta, joka joutui maksumieheksi -ja pääosin perintää hoitavan lakimiehen / tämän työnantajan ahneuden takia.

Yksi ihmetys on vielä tähän loppuun nostettava esille

Siinä vaiheessa kun käräjäoikeus oli päättänyt, että asiakkaamme ei tarvitse maksaa remonttia, tiedustelin asunto-osakeyhtiöltä, että maksaako se remontin kuten olin aiemmin isännöitsijän kanssa käydyistä keskusteluista ymmärtänyt. Isännöitsijä vahvisti näin tehtävän.

Ilmoitin asiasta kollegalle, joka hoiti asiaa velkojan puolesta. Hämmästykseni oli suuri kun kävin hovioikeusvaiheessa läpi kollegani laskua. Siitä, että olin ilmoittanut, että taloyhtiö maksaa saatavan, oli kirjattu työtä 1 tuntia. Siis n. 1 rivin sähköpostin vastaanottamisesta. Ei siis mitään rotia!

Lue lisää

Scroll to Top